Het leven is gewoon te kort om te
ondernemen zonder plezier

Ondernemen is een vak. Een heel tof vak.


Of je als ondernemer geboren wordt, geen flauw idee. Ik weet wel dat je het 'gewoon' kunt worden. En niet door alleen maar zelf het wiel te willen uitvinden 'want je bent ondernemer.' Onzin. Waarom zou je geen hulp vragen als je het even niet weet, als je vastloopt of stilstaat? Dat doe ik ook. Word ik alleen maar beter van en het gaat nog eens veel sneller ook.

Ik ben Inge Schrier, businesspartner voor toffe ondernemers. Sommige noemen het ook ondernemerscoach of businesscoach. Maar ik vind en voel me geen coach. Ik ben echt een partner voor ondernemers. Ik sta voor, naast en achter ze. Net wat op dat moment nodig is.

Ik werk samen met supertoffe vrouwelijke ondernemers (en soms een supertoffe mannelijke ondernemer) die echt top zijn in hun vak maar nou ja zeg maar even wat minder goed zijn in het ondernemen. En als je iets niet zo goed kan dan is de kans groot dat je het daardoor niet meer leuk vindt. Door ze in te laten zien welke mogelijkheden er zijn, ze vervolgens keuzes te laten maken en ze actiestand te zetten wordt ondernemen weer leuk en groeit hun bedrijf. Zo eenvoudig kan het zijn. Niet altijd makkelijk, dat geef ik toe.
 

Ondernemen & plezier

Vanaf een jaar of 10 wilde ik al een eigen bedrijf maar deed daar vervolgens niets mee. Ik ging 'gewoon' in loondienst. Eerst als bedrijfsleider in een herenkledingzaak maar dat was ik rap zat. Mannen kopen doordeweeks geen kleding (dit was dus nog voor het internetshoptijdperk). Daarna solliciteerde ik op het eerste de beste baantje dat me wel wat leek en belandde bij Rabobank. Om daar 22 jaar te blijven en uiteindelijk organisatie- en communicatieadviseur zijn. 

Waarom geen eigen bedrijf? Mijn ouders hebben jarenlang keihard gewerkt in hun eigen loodgietersbedrijf, ik zag met name mijn vader vaak worstelen met alles wat van hem als ondernemer gevraagd werd. Zorgen voor voldoende werk, het inkopen van materialen, aansturen van personeel etc etc. En meestal kwam hij niet meer toe aan zijn eigenlijke vak: loodgieter. 

Het ondernemerschap en alles wat er bij kwam kijken gaf hem stress. Veel stress. En ik kan je uit eigen ervaring melden: als een ondernemer stress heeft (of hij het nu zelf ook inziet of niet) dat heeft zijn weerslag op het hele gezin. Uiteindelijk heeft een heel goed gesprek tussen mij en mijn vader (met wat tranen van beide kanten) ervoor gezorgd dat hij dingen anders ging doen. Iemand erbij voor op kantoor en hij weer meer tijd voor dakkies plakken en zinken goten zetten. En eigenlijk deed ik toen wat ik jaren later als ondernemer ging doen: anderen laten zien dat het ook anders kan, als je maar keuzes maakt.
 

Ondernemerschap & moederschap

Na de reorganisatie bij de Rabobank besloot ik: en nu begin ik wél voor mezelf. Misschien niet het meest logische moment want midden in de crisis en een jaar eerder gescheiden. Maar goed ik wilde niet dat ik jaren later zou denken: 'wat als ik het wel gedaan had?' De consequentie van starten als alleenstaande moeder was wel dat ik vrij rap moet ontdekken hoe je een bedrijf opbouwt, waar de knelpunten zitten en hoe je de boel combineert met de privésituatie. Voorwaarde bij alles wat ik deed en nog steeds doe is dat het moet passen bij mij en dat ik anders het zo moet vormgeven dat het bij mij past. One size fits immers niet all. 

Was het alleen ontdekken en geen opleidingen? Zeker niet. Ik deed in mijn laatste paar jaar bij Rabo nog 'even' een HBO bedrijfskunde met als specialisatie verandermanagement & organisatiegedrag. Me toen niet realiserende dat die opleiding i.c.m. marketing- en communicatieopleidingen megawaardevol bleken bij het bouwen van business. 
 

Waar mag er bij jou wel een beetje meer plezier en daarmee ook omzet bij?

Elke ondernemer en elk bedrijf is anders. Maar de wensen, uitdagingen en problemen zijn bijna overal identiek: meer rust, meer structuur, meer omzet maar ook meer lol. Ik bemoei me met zaken in jouw bedrijf die me opvallen, zaken waarvan ik denk: dat kan beter, slimmer, leuker of soms zie ik dingen waarvan ik simpelweg denk: waarom, hoezo?!?! Ik stel vragen, heb bij vlagen alle geduld van de wereld en kom snel tot de kern. Praat over het algemeen 5 kwartier in een uur dus je krijgt gewoon extra veel.

Ik ben van niet van de standaard voorgekookte businessmodellen of zaken die moeten omdat ‘dat nou eenmaal zo hoort in het proces.’  Mijn aanpak bestaat altijd uit ‘samen’. Wat is er op dit moment nodig om jou en je business de volgende stap te laten zetten. Pijlers waar we altijd naar kijken zijn: jij als ondernemer, je doelen en je strategie, je productaanbod, je marketing en de combi business & privé.

Een van mijn talenten is dat ik snel zie waar de zere plek zit in je business en dat ik anders naar dingen kijk. Superhandig. (Al dachten mijn toenmalige managers en directeuren daar anders over ;-) )

Ik ben eigenlijk altijd aan de studie zo ben ik sinds augustus 2019 officieel gecertificeerd om met The Achetype Alignment Grid te werken. De Amerikaanse coach, Beth A. Grant, heeft iets briljants bedacht als het gaat om marketing & ondernemen (sterker nog: ik wilde dat ik het zelf bedacht had). Ja ik ben hier nogal lyrisch over. Extra tof is dat er in Nederland maar 2 mensen officieel gecertificeerd zijn (en ik ben daar dus 1 van). 

Omdat het bij ondernemen 9 van de 10 gaat om iets anders doen dan wat we tot nu toe deden (met hetzelfde doen halen we geen ander resultaat immers) heb ik me in november 2019 laten trainen door Ben Tiggelaar om met zijn methode De Ladder te mogen werken. 

Want het is natuurlijk leuk als iemand exact weet wat bij hem past, het daadwerkelijk gaan doen is weer een stapje verder ;-)
 

Dit ben ik ook

Ik woon in de Bollenstreek om precies te zijn in Noordwijk, ik lees kookboeken, heb een zwak voor chocolade, garnaalkroketten een goed glas rode wijn (niet persé alledrie gelijktijdig), lees graag een kookboek of een businessboek, ben dol op la France, vertoef voor de liefde in Brabant en word zeer blij van een stedentrip in binnen- of buitenland.


Altijd op de hoogte zijn? Volg me dan op twitterfacebookinstagram of linked in.