Inspiratie & Inzichten 
Zonder toeters, bellen en/of franje.
Wel lekker no-nonsense en belachelijk praktisch.
‹ terug naar overzicht

Ondernemen in Coronatijden - zou hou je het vol

Een nieuwe week, nieuwe ronde, nieuwe kansen zeg maar. Al heb ik wel zo af en toe een moment van ‘het sucks, ik kap ermee, als het zo moet laat dan maar.’ Niet echt de beste mood om lekker aan de slag te gaan.

Hoe houd je het vol? Volhouden gaat niet op basis van wilskracht en discipline want als dat wel zo was dat hoefde je nooit meer te diëten om maar wat te noemen. Of je tikte wel elke week een nieuwsbrief. En ook het als je ‘waarom’ maar groot genoeg is dan doe het wel. Nope. Niet.

Deze hele situatie vraagt veel van mensen op het gebied van flexibiliteit, creativiteit en verandering. Denk dat we het daar wel over eens zijn. En als wij mensen iets niet echt lekker in de vingers hebben dan is het wel omgaan met veranderingen. Tuurlijk de een kan het beter dan de ander maar over het algemeen kunnen we wel concluderen dat we niet gaan juichen van veranderingen.

Dopamine is het toverwoord

Afgelopen najaar volgde ik met een klein clubje een 2-daagse masterclass van Ben Tiggelaar (ja ik ben een Benfan) over zijn methode de Ladder. En sinds dien heb ik een officiële licentie om met zijn verandermethode te werken.

Maar terug naar dat volhouden en waarom wilskracht, discipline en motivatie niet voldoende zijn én wat je wel kunt doen want volhouden is een vrij essentieel iets in deze.

Dopamine is het toverwoord. We hebben namelijk een beloning nodig om dit vol te houden en dopamine is zo’n beloning. Nu koop je dat niet kant en klaar in de supermarkt, helaas. Je ‘moet’ nu aan de slag met gedrag waar we op korte termijn een beloning voor krijgen. En korte termijn dat is vandaag.

Dus niet: als ik dit 3 weken (of wellicht langer maar daar wil ik eigenlijk nog niet aan denken) volhoud dan gaan we weer allemaal leuke dingen doen, naar het terras, met vrienden afspreken enz enz.


Plan je dag

Te ver weg, die 3 weken. Je moet je dag plannen. En dan bij voorkeur in halve uurtjes waarin je ‘iets’ doet. Als je geen plan hebt dan prikkel je namelijk je beloningssysteem niet en we weten inmiddels wel die hebben we nu echt nodig. En een beloning is dus niet: omdat ik de hele week binnen heb gezeten mag ik nu met het hele gezin naar het tuincentrum om plantjes te kopen zodat de tuin zo lekker gezellig is. Ja stom vind ik ook. Al hou ik dan weer niet van tuinieren dus dat scheelt wel.

Plan je dag in kleine blokjes. Plan niet alleen je werkdingen in maar ook de tijd met je kinderen en al het andere. Nu heb ik zelf een spuughekel aan plannen omdat ik de ruimte wil hebben op een dag om iets waar ik ‘nu’ zin in heb te doen. Dus die vrije ruimte plan ik in.

Maak een lijstje met dingen die je leuk vindt, waar je plezier van krijgt en plan die ook in (kleine disclaimer: als je op het terras zitten met vrienden heel tof vindt, moet je dus nu iets anders zoeken). Maak dat lijstje zo lang mogelijk want ook dat soort weer voor een positieve vibe.

Dingen die je altijd vanzelf al deed zul je juist nu moeten inplannen. Je wilt namelijk dat dingen vanzelf gaan en als dat niet vanzelf gaat dan geeft dat stress. En laten we wel zijn, stress willen we nu zo min mogelijk maar we hebben het wel.

Ken je eigen zwakke plekken. Heb je de four tendencies test nog niet gedaan, dit is een mooi moment. 

Inventariseer wat voor jou moeilijke situaties zijn geweest de afgelopen weken en wat je nodig hebt als dit situatie weer komt (spoiler alert die komt en nee ik heb geen glazen bol).


Negatieve dingen overdrijven

Dan ook nog even dit: weet dat je brein in de overdrijfstand gaat in dit soort situaties (iets met paniek en zorg dat je overleeft!!!). Ons brein overdrijft dus graag negatieve dingen. Positief punt: achteraf valt het dan altijd wel mee.

Daarnaast hebben we nu te maken met wat de verliesaversie heet en als je dit toepast op geld dan krijg je dit: Financieel iets kwijtraken dan voelt 2,5 keer zo sterk als geld krijgen. Dus stel dat je nu omzet misloopt bijvoorbeeld € 100, dan voelt dat dus als € 250. Terwijl het plezier van omzet maken, weer die € 100 gewoon voelt als € 100.

Zorg dat je zo goed mogelijk door deze situatie heen komt én weet: dit is tijdelijk. Echt. 
 

Laat een reactie achter


Typ bovenstaande code over.

Hier kun je ook nog je voordeel mee doen:

plakband Dit kan sushi doen voor jouw bedrijf

Dit kan sushi doen voor jouw bedrijf

plakband September is het nieuwe januari

September is het nieuwe januari

plakband Waarom we goeroes zo graag geloven

Waarom we goeroes zo graag geloven