Inspiratie & Inzichten 
Zonder toeters, bellen en/of franje.
Wel lekker no-nonsense en belachelijk praktisch.
‹ terug naar overzicht

Uitstel wordt altijd afstel

Uitstel wordt natuurlijk afstel. Of toch niet?

Vorige week skipte ik mijn wekelijkse mail naar de (t)huiswerkclub voor toffe ondernemers. Wellicht hadden ze het door en wellicht niet. Of dachten ze ‘zo dát is lekker rustig.’ Mijn excuus? Je kunt blijkbaar je dagen niet eindeloos volstoppen met afspraken en acties. Er zitten echt maar 24 uur in een dag (ik heb het geprobeerd uit te breiden. Kansloos dus dan weet je dat) en dan is het een kwestie van keuzes maken en dealen met consequenties die daar dan bij horen.

Wanneer kies je nou voor uitstel en wanneer ga je voor afstel?

Volgens mij is er niet een pasklare oplossing. Zo van loop even deze checklist door en dan weet je wat je moet doen. De een heeft bijvoorbeeld gewoon een schop onder de kont nodig om maar wat te noemen en komt zo weer in actie. Terwijl een ander eigenlijk diep van binnen wel weet: dit is gewoon niet iets wat ik echt wil.

Soms zijn er periodes dat je gewoon wel moet uitstellen, bijvoorbeeld als je ziek bent of als de wereld er (even) totaal anders uitziet door een pandemie om maar wat te noemen.

Even heel kort door de bocht. Op deze momenten gaan mensen voor uitstel en al dan niet afstel.

  • We weten niet zo goed waar we het eigenlijk voor doen (wat is het grote magische doel?)
  • We weten even niet hoe we dit kunnen aanpakken (we missen kennis of een vaardigheid)
  • We zijn bang voor een verkeerde beslissing (ja wij mensen houden van zekerheid)

Wanneer ik zelf ga uitstellen? Wanneer ik het idee heb dat ik de regie over mijn agenda kwijt raak. Dus als ik ‘m te vol prop maar ook als ik afspraken ga maken op dagen dat ik ze eigenlijk niet wil.

Een dunne grens - uitstel/afstel

En dan afstel. Wanneer gaan we dat doen? Ook hier geldt weer: er is niet een one size fits all kijk op. Zelf vind ik afstel een hele goede reden voor iets waar je echt zo niet blij van wordt. Stel dat je aangepraat is dat je webinars moet geven omdat dat echt enorm goed is voor je zichtbaarheid en dus om aan klanten te komen (spoileralert: webinars werken niet voor iedereen en zeker niet op elk moment). Als het nou niet voor je werkt omdat het niet bij je ondernemerstype past bijvoorbeeld dan is het een meer dan legitiem excuus om het NIET te doen.

Wel is de grens tussen uit- en afstel een behoorlijk dunne. Wellicht daarom ook dat spreekwoord ‘van uitstel komt afstel.’ Want als je eenmaal begonnen bent met uitstellen hoe erg is het dan om het nog even uit te stellen? ‘Want je bent zo druk.’ Of ‘je hebt nu even geen zin en een dag/week maakt echt het verschil niet.’

En hoppa voor je het weet is het dus afstel geworden. Wachten op motivatie, inspiratie enzo heeft trouwens geen nut. Wat doe je wel? Allereerst bedenken of dát wat je uitstelt iets is wat je wel écht écht écht wilt. Zo ja? Dan bedenk je een eerste hele kleine mini stap. En van daaruit ga je verder. 

Klinkt simpel, is het niet altijd, i know. En soms is namelijk een beetje of veel hulp wel zo fijn. Bijvoorbeeld met de workshop doelen stellen én halen. 

Wat is jouw toptip om te voorkomen dat je gaat uitstellen/afstellen?

Laat een reactie achter


Typ bovenstaande code over.

Hier kun je ook nog je voordeel mee doen:

plakband It's all about the money

It's all about the money

plakband Waarom veranderen zo lastig is

Waarom veranderen zo lastig is

plakband Zonder plan kom je niet in New York

Zonder plan kom je niet in New York